kaartspel met extra dimensie


“Geluk speelt geen rol in bridge”

Het kaartspel bridge is al meer dan 150 jaar een van de populairste tijdverdrijven in de wereld. Het spel wordt gespeeld door mensen van verschillende leeftijden, geslacht en religie die een ding gemeen hebben: ze zijn gebeten door het spel. “De uitdaging is groter dan bij een spelletje poker”

Bridge is een sport van de geest. In het spel draait het om vaardigheid en het samenwerken met je bridgepartner. “Bridge is verslavend”. In tegenstelling tot andere spelen, is dit kaartspel niet gebaseerd op geluk maar op vaardigheden. Bridge win je enkel door goed te spelen en dus niet door goede kaarten te krijgen. Dat geeft het spel een extra dimensie,” zegt Raf Bahbout. Hij is fervent bridgespeler en ondervoorzitter van de bridgeclubs van het District Antwerpen. “Elk spel opnieuw word je uitgedaagd en moet je trachten een mini-puzzel op te lossen. Elk spel is verschillend en het zoeken naar de oplossing geeft een enorm gevoel van voldoening. Ongeacht of je de oplossing vindt.”

Gezond voor de geest
Een spelletje bridge is ideaal om je geest te trainen en fit te houden. Raf verduidelijkt: “Het belang van fysieke beweging krijgt terecht veel aandacht, maar ook het belang van mentale sport wordt groter. De snelheid waarmee onze hersen informatie dienen te verwerken neemt alsmaar toe. Daarom is het belangrijk om ook ons brein te trainen en dan liefst met een leuke activiteit.
Recente academische studies tonen aan dat er een duidelijke link is tussen mentale fitheid en gezondheid. Bridge traint je mentale fitheid en vertraagt de veroudering van de hersenen aanzienlijk. Je blijft fit van geest en je maak ten volle gebruik van de kwaliteit van je hersenen.”
Maar ook bij jongeren en de actieve bevolking ontwikkelt het kaartspel belangrijke vaardigheden. Op een speelse wijze worden hoofdrekenen, kansberekening, deductie, concentratie en strategisch en logisch denken geoefend. Daarnaast wordt bridge in teamverband gespeeld en worden dus ook de sociale vaardigheden ontwikkeld.
Populariteit zit in de lift
De populariteit van bridge nam de laatste jaren sterk toe. “We leven in een wereld waarin we dagelijks overspoeld worden door een tsunami van digitaal ‘entertainment’ zoals elektronische games en sociale media. Daardoor is er terug een groeiende behoefte aan gezelschaps- en kaartspellen. Gezinnen herontdekken het grote belang van samen te spelen en het belang aan echt menselijk contact. We zien ook veel koppels samen op bridgeles komen”, aldus Raf Bahbout.
Maar waarom voor bridge kiezen? Raf: “Bridge is niet enkel een fantastische en zeer goedkope hobby, het is ook een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen. Maar veruit de belangrijkste reden dat mensen bridge spelen is omdat ze het ontzettend leuk vinden.” Bridge is een ontspannende activiteit die je kan spelen met vrienden, familie of (nieuwe) kennissen, ongeacht leeftijd, geslacht of nationaliteit. Je hebt enkel een spel kaarten nodig.


Dit artikel verscheen in ‘De Zondag’ van 27 augustus 2017